Думки, статті, замітки

Що таке цінності?

Цінності – це те, що важливо для нас.

Це те, за що ми поважаємо себе і хочемо, аби нас поважали інші. Те, що нас чіпляє, нам дороге і те, без чого життя здається порожнім.

Усвідомлення та прояв цінностей допомагає не збитися зі шляху і прожити своє, а не чуже (зручне для інших, нав’язане стереотипами, батьками, суспільством чи оточенням) життя. З усвідомленням цінностей життя приходять ясність, енергія і сенс. Реалізація істинно наших цінностей дає унікальне відчуття сенсу й наповненості життя.

Які цінності бувають?

Цінності можуть бути позитивними та токсичними (потенційно обмежувальними).

ПОЗИТИВНІ ЦІННОСТІ

Цінності, які є для нас джерелом сил, проживання яких наповнює енергією та дарує відчуття сенсу. Їх не хочеться позбутися, вони не обтяжують.

ТОКСИЧНІ ЦІННОСТІ

Токсичні цінності – це псевдоцінності, за якими стоять не задоволені в минулому потреби, страхи, стереотипи та вірування (наприклад, цінність контролю).

Бажаєте дослідити свої цінності?

MY VALUES DNA SESSION

За допомогою My Values DNA session ви зможете побачити, що насправді вас драйвить (особисту ціннісну ДНК), познайомитесь зі своєю «ціннісною тінню» та ухвалите рішення про те, як наповнити своє життя енергією і сенсом.

Ухвалення рішень

Разом із віруваннями, переконаннями та потребами цінності формують підстави для ухвалення рішень.

Здійснюючи простий вибір, ми часто не замислюємося, чому робимо так чи інакше. Що складніше рішення, то ближче ми підходимо до себе справжніх.

Ухвалюючи рішення, ми можемо спиратися на свої глибинні цінності, навіть не усвідомлюючи їх, але при цьому існує високий ризик заблукати серед псевдоцінностей, нереалізованих потреб з минулого та стереотипів. Такі рішення часто призводять до результатів, які нас не задовольняють, не тішать і не дарують відчуття сенсу. Енергії стає менше або її якість змінюється (активізм і метушня замість наповненості та усвідомлення).

Але найчастіше відсутність усвідомлених і зазначених особистих цінностей призводить до саботування ухвалення рішень (зокрема до того так званої прокрастинації).

Лідеру та засновнику бізнесу ухвалити рішення буває особливо складно, адже ставки високі, а бажання одночасно діяти «правильно», «від себе», «на благо справи та інших», «швидко» й «ефективно» може призвести до безвиході та вигоряння.

Внутрішня неузгодженість лідера може призвести до втрати цілісності та керованості його організацією і командою.

Як коучі ми проводимо дослідження та виявлення персональних цінностей особисто на  MY VALUES DNA session або пропонуємо дослідження онлайн (доступно 60 мов), щоб торкнутися цієї тонкої теми.

Доторкніться до цінностей організації та команди

Якщо ви є батьком або вихователем бізнесу, за допомогою послуги CULTURE TOUCH ви зможете отримати низку інсайтів зі зміцнення та розвитку своєї топкоманди, залучення співробітників та культури організації, а також підготуватися до усвідомлених змін зсередини.

Цінності і переконання